OH1HEK, My HAM pages

Laki radiotaajuuksista ja telelaitteista 16.11.2001/1015 (link - Finlex)

Radioamatöörimääräykset 09.04.2010 (pdf)

Koti QTH KP10DL, kesäresidenssi KP01UH (Katso kartalta )

RX-igate BLOG

Minä: Pasi Mustalahti, Rauman Yhteiskoulu. Filosofian Maisteri (fysiikka, matematiikka ...)
Tekninen luokka vuodesta 1997.Meri-VHF. Säteilysuojatutkinto yleinen osa.

Kalusto:
Yaesu FT-50R, käsikapula ( materiaalia ).
Moppe , 2m
MD94 , 70cm, viimeisin hankinta. MD94 huolto-manuaali , scannattu 300x300pix valokopioista (n.20MB).
HD40 70cm käsikapula tuli myytyä pois.
MDR-150
JUMA-RX1
Kenwood TS-430 Päästin tämän käsistäni, kun ajattelin saavani hieman työpöytääni siistimmäksi ja stressiä sitä kautta laantumaan. Vaan kuinkas kävi. Vielä samana iltana iski hulluus ja pistin tilauksen RxTx:ään menemään ja pyysin lähettämään Yaesu FT-857D:n Tätä kirjoitellessa (26d0207) laite on käsissä ja HF-puolen kuuntelutestit tehty. 2m ja 70cm päästään testaamaan, kunhan saadaan antenniliitin. Jostain omituisesta syystä tässä Euromallissa on N-liitin lyhyillä laineilla ja UHF pitkillä. No, eivätpähän mene sekaisin. Harmina tosin kirjattakoon, että Veneessä on jo UHF-liittimet 70cm ja 2m antenneissa. Tuleepahan taa lauma sovittimia syömään tehoa.
Pelkäsin poikien puheiden pohjalta, että laite on varsinainen valikkovidakko, mutta Windowsin kanssa taistellut pärjää tämän kanssa vaivatta.
MFJ 949E Deluxe Versatuner II Onnistuin saamaan tämän liikkeen palautusvarastoista. Liitteenä oli viesti 'Kyllä tässä jotain vikaa on'. Niin olikin. Sisällä kelan ylin kierros oli satunnaisesti oikosulussa muiden lankojen kanssa, langoissa oli selvä kipinöintijälki.
Vika korjaantui hieman taivuttamalla noita lankoja. Varmuuden vuoksi pistin vielä väliin muovisuikaleen.
Käytössä tämä vekotin näyttää saavan vireeseen melkein minkä tahansa, mihin saa johdot kiinni. Matkakäyttöön tämä on hieman liian iso, joten taistelen itseni kanssa, pitäisikö hankkia pieni automaattituneri vai pieni ja kevyt käsivääntöinen.

Nyt 051207 on kalustoa täydennety LDG Z-100 automaattitunerilla. Ensimmäiset kokeilutkin on jo tehty:


	No nyt on itselläkin käytössä automaattituneri LDG Z-100
	http://www.rlham.com/cgi-bin/shop/modellookup.dbw?MODEL=Z100

	Ennestään pöydällä on myös MFJ Versatuner deluxe
	/Pictures/HAM/MFJ/
	joten pääsin vertaamaan laitteita keskenään.

	Lähettimenä käytössäni on Yaesu FT-857D.
	/Pictures/HAM/Yaesu/FT857/

	Antennina n. 37 - 40 m 1.5mm lanka keskimäärin 3 m korkeudessa.
	Välissä 1:1 itsetehty balun. Balun syntyi puolessa tunnissa 1 mm 
	käämilangasta ja jostain epämääräisestä 1.5 tuuman toroidista, joka on 
	ilmeisesti pudonnut vanhasta PC-virtalähteestä.
	http://wiki.ham.fi/Balun

	Mittalaitteiden puutteessa käytin MFJ:n SWR-mittaria hyväkseni.
	MFJ:n kytkimillä saa signaalin ohjattua mittarin jälkeen joko suoraan 
	ulos tai virittemen läpi. Vastaavasti LDG:n virittimen saa kytkimellä 
	ohitettua. Tämä helpottaa mittauksia.
	Mittauksen tein kirjaamalla CW:llä SWR:n ja lähtevän tehon LDG:n ja 
	MFJ:n virittimellä.
	Tuloksia on tässä turha listata. Riittää, kun toteaa, että LDG on 
	riittävän hyvä. Käsin säätämällä sain _parhaimillaan_ näyttöön 1.05 ja 
	LDG pääsi tulokseen 1.15 samalla taajuudella. Kaikissa mittauksissa 
	näyttää käsin päässeen hieman parempaan tulokseen, mutta ei 
	merkittävästi. Paljon ratkaisevampaa on, että automaatti tekee 
	virityksen huonoimmillaankin n. 4 sekunnissa, mistä 1 ensimmäinen menee 
	napin painamiseen, eikä taivaalle siis lähde vinkunaa. Parhaimmillaan 
	aikaa menee 1 + 0.1 sek. Käsin en juuri 10 sekuntia parempaan pysty.

	LDG:n tulos saattaisi vielä parantua, mikäli sen perään pistäisi maan ja 
	signaalin väliin konkan, jota tuskin tarvitsisi yhtä antennia varten 
	säätää kuin kerran (kiintokonkka kullekin antennille). Tämä ajatus tulee 
	sitä, että MFJ:n antennin puoleinen konkka saa yleensä olla aina samassa 
	paikassa; viritys tehdään lähettimen puoleisella konkalla ja kelalla. 
	Kelalla valitaan alue: 160m, 80m, 40m... ja lähettimen puoleisella 
	konkalla hienosäädetään. Oletan siis, että LDQ:ssä on lähettimen 
	puolella konkka poikittain ja kela pitkittäin. MFJ:ssä on konkka 
	pitkittain, kela poikittain ja toinen konkka taas pitkittäin.
	Tähän paranteluun en kuitenkaan näe tarvetta.


Nurkissa makaa vielä MD50NA ja MD58NB modaamattomina. Itsellä ei ole aikaa eikä intoa ottaa niistä projektia, joten vaihdan ne mielelläni 2m käsikapulaan. Mallilla ei ole suurta väliä.
Pöydällä odottelee OpenTracker sopivaa hetkeä kiinnittyäkseen johonkin sopivaan lähettimeen
Löysin vihdoin syksyllä -07 Opentrackeriin sopivan lähetinkiven: Radiometrix HX1-144.800-3. Lähetysteho 300 mW @5V sopii loistavasti taskussa kannettavaan laitteistoon.
Valmistaja antoi minulle Suomalaisen toimittajan osoitteen: TQ Electronic Oy .

Tämä kivi on käytössä myös Byonics:n uusimmassa lähettimen sisältävässä yksikössä MicroTrack 300. Tein EAGLE-CAD:n kanssa harjoitellakseni tälle Byonics:n kytkennälle uuden kortin. Lähetin Byonille piirokset ja lupasin olla kilpailematta hänen kanssaan hänen ideoillaan. Byon myy kyllä mielellään valmiiksi poltettuja prosessoreja.


Icom tuottaa myös mielenkiintoisia laitteita, mutta itsellä ei ole vielä yhtään.
Yaesulta itsellä sentään on käsikapula.
Yllämainittujen lisäksi nurkissa on tietenkin kamala pino LA, PR-27, ja PMR -kalustoa.

Mielenkiinto: Tekniikka, tiedonsiirto, AM radio
Työn alla: Simppeli HF-vastaanotin . Kytkennän simulointi toi vastaan uskomattomat määrät tietoa, joka ei irtoa pelkkiä kaavoja tuijottamalla. Samalla selvisi, että RF-asteen tekeminen ei ole pelkästään komponenttien latomista kortille. Ei edes tavoitteekseni ottamani aloittelijan radion kohdalla. Tämä(kin) projekti meni pöytälaatikkoon. En nähnyt järkeväksi kilpailla JUMA:n kanssa. Sen verran tuli valmista, että kehitin aivan uudella idealla minimaalisen vaihelukon, joka vieläpä toimi. Sääli, että se jäi jalkoihin. Ehkäpä jossain toisessa yhteydessä.
RF- ja AF-kortti toimi myös ja sisältää röykkiön ideoita, jotka myös olisivat kaivannet tulla julkisuuteen. Ehkäpä jossain toisessa yhteydessä.
Edelleen jäi harmittamaan se alkuperäinen idea, eli minimaalinen vastaanotin. Sellaisia tuli kyllä rakennettua muutamia tämän projektin yhteydessä, mutta ei yhtään, johon olisin vilpittömästi ihastunut.

Antennikokeiluja: keppiantenni 70cm ja 2m

Piiloantenni talon päätyyn . Minulla on oma verstas talon kellarissa. Talossa on tiilikatto. Piti saada JUMA-RX1:lle antenni äkkiä ja halvalla. Juotin RG-58-koksin päähän 0.5 mm käämilankaa n. 10 m pätkät ja peitin juotoskohdan ilotulitusraketin muovisella pötkylällä, joka oli täytetty SIKA-massalla. Liitoskohdan kiikutin talon katolle TV-antennin mastoon kiinni ja vedin langat viistoon alas talon kulmalautoihin. Ylimääräiset katkaisin pois ajatuksella 'Parempi huono, kuin ei mitään.', jatketaan virittämistä pakkasten laannuttua. Koksin sain ujutettua sisään tuuletusräppänän raosta. Kuuluvuus on kohtuullinen. Seuraava askel on mitoittaa langat trappidipoliksi (ja käyttää kunnon lankaa).

Lisää antenneja

Kerään tähän linkkejä mielenkiintoisiin antennirakenteisiin
OH2BIO:n digitelkkariantenni - tämä on kiva. Tein itse yhden 2.5mm asennusjohdosta ja toisen ohuemmasta langasta paperille teippaamalla.

Slim-Jim oli suosikkini 2 m antenniksi. OH6NT on käsitellyt asiaa todella asiallisesti omalla sivullaan.
Slim-Jim:stä on kirjoiteltu myös näillä sivuilla: JIM1 , JIM2 JIM3 <3>Omat kokeilut J-Tikku Itseäni kiehtoo J-tikku antennina eri syistä: - se on dynaamisesti oikosulussa, joten sen pitäisi hieman turvata radiota, mikäli ilmassa on staattista sähköä
- siitä on tehtävissä siisti paketti pystypolaroiduille bandeille

Kävin tietenkin läpi joukon perustikkuja, lueskelin teko-ohjeita ja rakentelin muutamia. Alkoi vaikuttaa, että tikun eteen ei ole paljoakaan tehty työtä sen jälkeen, kun ensimmäinen oli saatu toimimaan. Mitoitusohjeet ovat koeiluihin perustuvia. Jopa antennin toimitatavasta vaikuttaa olevan paljon erimielisyyttä.

Oli aika tehdä hieman omiakin kokeiluita. Tulokset olen kirjannut Albumiini (katso myös alihakemistot): Omia kokeiluita

J-tikkuihin liittyen eräs OH1xxxx heitti sähköpostilla ja kyseli hieman asioista. Replystä kehittyi sen verran pitkä, että pistän sen omaksi werkkosivukseen: J-tikun rakentaminen

Eräs hauska suunta-antenni tuli aikoinaan kokeiltua Digi-TV-lähetysten alkaessa. En edes tiennyt vekottimen nimeä, suunnittelijaa tai mitoitusperusteita, mutta toimiva tuli. Nyt ko. HB9CV-antennista löytyy ihan oma sivunsa :

Noin yleisemminkin tämä antennipuuhailu on tuottanut enemmänkin päänvaivaa. Jonkin verran olen kerännyt dokumenttejä omaan Albummiini: antenneja


MOCOMA ARP 150

En aio enää jatkaa tätä projektia, joten se on vapaasti käytettävissä. Mikäli aiot jatkaa tästä, ota minuun yhteyttä, jotta pystyn koordinoimaan asiaa edes hieman. Muuten sinulla on vapaat kädet.

Aloin modifioda MOCOMAa amatöörikäyttöön -97. Laitteesta on muutamia versioita. Perusversiossa on ainoastaan ARP-kanavat ja nekin poltettu kertaohjelmoitavaan prosessoriin. Prosessori, näyttö ja näppis sijaitsevat samalla kortilla. RF-puoli sijaitsee omallaan. Lähdin tekemään uutta prosessorikorttia. Homma pysähtyi täydellisesti muutamiksi kuukausiksi, koska PC ja RF -korttien väliseen kalvokaapeliin ei löytynyt mistään sopivaa liitintä. Tähän väliin tuli vielä autotallin rakentaminen, joten projekti pitkittyi.

Pari kaveria kysyivät voisivatko he jatkaa siitä, mihin minä olin päässyt. Tässä vaiheessa olin valmis työntämään homman eteenpäin, joten he saivat niin protokortin, softat, kuin documentoinninkin luvaten pitää yhteyttä. Sen jälkeen en ole heistä kuullut. Yhteensattumien summana menetin vielä heidän yhteystietonsakin. (Ottakaa yhteyttä pojat !!)

Itselläni on materiaalista ainoastaan vajaat kopiot: PC-kortin piirrokset sekä softan sorsa-koodit kommentteineen. Onneksi olen edes jotain kommentteja pistänyt sorsan sisään.

Kortti on piirretty historiallisella HIWIRE -ohjelmalla, joka kuitenkin saadaan tuottamaan Gerberiä ja PS:ää pyydettäessä. 12mocoma.dwg Kortin väyläratkaisu on varmasti yksi tehokkaimpia, mitä koskaan on prosessorille tehty. Kannattaa tutustua, vaikket olisikaan Mocomaa modifioimassa.

Mocoman manuaalit

Osa 1
Osa 2
Osa 3
Osa 4
Osa 5

Softa on kirjoitettu PIC 16F84-prosessorille PBASIC -kääntäjää varten:
NC.BAS , NC.INC . MOCOMA.TXT työpäiväkirjassa viitataan näkkileipäkorttiin sekä protokorttiin. Näkkileipä poikkesi rakenteeltaan lopullisesta protokortista.


MDR-150

Tästä laitteesta on enemmän tietoa ja linkkejä Moppeakatemian sivuilla.
Täälä on vain hamdr-romppu sekä Linux-ihmisten iloksi tar.gz -muodossa: hamdr-romppu
Jos haluaa käyttää samaa antennia APRS:lle ja ULA:lle, kannattaa tutustua OH6LSL:n ohjeeseen. Kopioin hänen kehittelemänsä kytkennän tänne teaseriksi.

Oheisessa kuvassa yksi tapa kytkeä MDR-150 :ään ja PC:lle. Lähtöoletuksena se, että GPS vain lähettää. MDR ja PC kuuntelevat ja että samaa GPS:ää voi käyttää sekä MDR-150:n että pelkän PC:n kanssa. Käyttösähköt GPS:lle viedään tämän takia USB-liittimellä. Tästä liittimestä käytetään ainoastaan nastat 1 (+5V) ja 4 (GND). USB-liittimet johtoineen saadaan katkaisemalla USB-jatkojohto. Kuvan kytkimellä valitaan, kuunnellaanko PC:llä GPS:ää vai MDR-150:tä.

GPS-laitteena minulla on GPS-hiiri Globalsat BR-304
[oma kopio]
Manuaali
Ohjelmia

Hiiren tehonsyötöksi riittää 80mA@5V. Garmin eTrexin pyytämä 3.3V saadaan liittämällä USB-johtoon joko modifioitu Nokian autolaturi tai lineaariregulaattori. 1.7V jännitteenpudotuksella tehohäviö jää melko mitättömäksi. 5V Käyttöjännite tuodaan MDR-150:ltä RS-liittimen nastasta 25, joka johdotetaan OH5X:n ohjeiden mukaisesti:


Itse regulaattori 7805 korvataan tietenkin hakkurivirtalähteellä , jolloin säästetään matkakäytössä rajallisia akkuja mahdollisimman tehokkaasti.


APRSD iGate

Dokumentista tuli liian pitkä mahtuakseen sopivasti tälle sivulle, joten erotin sen omakseen
Linkkejä:
Määräykset
SRAL
Amatööritaajuudet
135 kHz

1810 - 1850 kHz HF '160m'
1915 - 1955 kHz

3500 - 3800 kHz HF '80m'
7000 - 7100 kHz HF '40m'
14000 - 14350 kHz HF '20m'
21000 - 21450 kHz 
28000 - 29700 kHz

10100 - 10150 kHz

18068 - 18168 kHz
24890 - 24990 kHz

50.0-52.0 MHz

144-146 MHz	VHF '2m'
432 MHz - 400 GHz UHF (only specific small sections)

Ilmailuradiot

Wanhoilla radiosuuntimalaitteilla pystyy vieläkin selvittämään sijaintinsa, vaikka alkuperäiset merisuunnistukseen tarkoitetut asemat onkin vaimennettu. Niiden sijalla voi käyttää ilmailukäyttöön tarkoitettuja asemia.

Näistä asemista löytyy hyvä lista Harri Pietiläisen sivuilta


Ilmailu NDB-majakat

Hyvä taulukko ilmailun suunnistusmajakoista löytyy osoitteesta World Aero Data . Poimin sieltä tänne taulukkoon NDB-majakoiden tiedot yhdeksi taulukoksi Finnish aero NDB beacons

Meri-VHF

Meri-VHF on luvanvarainen radiojarjestelma, jonka kuuluvuus ja luotettavuus puoltaa sen kayttoa silloin, kun GSM-tukiasemat jaavat horisontin taa.
< href="http://www.pbk-pvk.fi/loki/1997/1/merivhf.htm">Loggen logi
Kanava Lahetystaajuus (MHz) Alusten valinen liikenne Satama-toimen tai alusten ohjailu-liikenne Puhelun- valitys- liikenne
Alus Rannikko-radioasema
60 156,025 160,625   x x
01 156,050 160,650   x x
61 156,075 160,675   x x
02 156,100 160,700   x x
62 156,125 160,725   x x
03 156,150 160,750   x x
63 156,175 160,775   x x
04 156,200 160,800   x x
64 156,225 160,825   x x
05 156,250 160,850   x x
65 156,275 160,875   x x
06 156,300   x    
66 156,325 160,925   x x
07 156,350 160,950   x x
67 156,375 x x  
08 156,400   x    
68 156,425   x  
09 156,450 x x  
69 156,475 x x  
10 156,500 x x  
70 156,525 digitaaliselektiivikutsukanava
11 156,550   x  
71 156,575   x  
12 156,600   x  
72 156,625   x    
13 156,650 x x  
73 156,675 x x  
14 156,700   x  
74 156,725   x  
15 156,750 x x  
75 156,775     x  
16 156,800 Hata-, turvallisuus- ja kutsuliikenne
76 156,825     x  
17 156,850 x x  
77 156,875   x    
18 156,900 161,500   x x
78 156,925 161,525   x x
19 156,950 161,550   x x
79 156,975 161,575   x x
20 157,000 161,600   x x
80 157,025 161,625   x x
21 157,050 161,650   x x
81 157,075 161,675   x x
22 157,100 161,700   x x
82 157,125 161,725   x x
23 157,150 161,750   x x
83 157,175 161,775   x x
24 157,200 161,800   x x
84 157,225 161,825   x x
25 157,250 161,850   x x
85 157,275 161,875   x x
26 157,300 161,900   x x
86 157,325 161,925   x x
27 157,350 161,950   x x
87 157,375   ?
87   161,975 AIS
28 157,400 162,000   x x
88 157,375   ?
88   161,975 AIS
( Tata taulukkoa kirjoitellessani huomasin pienen anomalian: AIS-kanavat ovat vanhastaan DUBLEX -kanavia. AIS-laitteet kayttavat siis vain kanavan sita taajuutta, jota aluksen VHF normaalisti kuuntelee. Jos nyt vahingossa painaa veneessa tangenttia, ei sen pitaisi aiheuttaa hairiota AIS-liikenteeseen. Ehka joissain tulevaisuuden laitteissa tata AIS:n puhekanavaa kyetaan hyodyntamaan johonkin. )

Huvialusten valisen suoran radioliikenteen kanavat Suomen alueella

Kanava Taajuus (MHz)
L1 155,500
L2 155,525
L3 155,650

Kalastusalusten valisen suoran radioliikenteen kanavat Suomen alueella

Kanava Taajuus (MHz)
F1 155,625
F2 155,775
F3 155,825

AIS-jarjestelma
Kanava Taajuus (MHz)
AIS 1 161,975
AIS 2 162,025


Suomen ripiitterit

Kartalla
Kopioitu 14.03.03 osoitteesta http://gamma.nic.fi/~jpturja/toistin.html ja muokattu omia tarpeitani varten. Suosi alkuperäistä !
2 m (30kB)
70 cm (82kB)
Suomen puhe- ja ATV-toistinasemat linkkinä SRAL:n sivuille.

Taajuusjako

Tuolla SRAL:n sivuilla on niin hyvä taulukko , että on turha tehdä asialle mitään omin päin. (Kopioin sen kuitenkin tänne voidakseni tehdä omia lisäyksiäni tarpeen niin vaatiessa. )

Morse

Vielä minä en ole suorittanut CW-koetta enkä siis pääse yleisen luokan taajuuksille kuin kuuntelemaan, mutta eiköhän sekin aika vielä tule.
Tässä odotellessa väänsin hätäisesti PIC16F84:lle softan, joka piipittelee morsemerkkejä harjoittelumielessä:
MORSE.BAS
Jos luulet jotain Morsesta tietäväsi, lue tämäkinQ-koodit

Radioamatöörien käyttöön siirtynyt järjestelmä erityisesti Morse-viestien lyhentämiseksi. Toivottavasti tässä taulukossa ovat edes oleellisimmat.

PMR 446

Mukaan on tietenkin tarttunut myös PMR-kapulapari, joten ohessa myös sitä koskevaa infoa: Telcom TE-150 crack , toinen crack , kolmas , schema
Radioamatööriä kiinnostavat nuo LPD-kanavat. Modifikaatiota ei kannata kuitenkaan tehdä, mikäli ei tiedä, mitä tekee, eikä mitä seuraamuksia siitä on.
Juotosten jäkeen kanavavalikon saa näkyviin painamalla nuolta ylöspäin käynnistäessä. Valikoista löytyvistä kirjainyhdistelmistä valitaan joko PMR tai LPD. LPD:n tehoasetukset HI / LO vastaavat n. 10 mW / 500 mW.

Virallista PMR446 tietoa löydät Viestintäviraston sivuilta.
- kanavan leveys: 12,5 kHz
- säteilyteho enintään: 500 mW ERP
- laitteiden on oltava ETSIn standardin EN 300 296-1 mukaisia
- vain integraaliantennit ovat sallittuja
LPD-taajuuksien ja Radioamatöörikanavien välinen yhteys.
Näillä kanavilla työskentely ei ole lupavapaata, kuten PMR-taajuuksilla. LPD-taajuuksilla vaaditaan radioamatöörilupa. PMR446 -kanavat :
kanava 1 446,00625 MHz
kanava 2 446,01875 MHz
kanava 3 446,03125 MHz
kanava 4 446,04375 MHz
kanava 5 446,05625 MHz
kanava 6 446,06875 MHz
kanava 7 446,08125 MHz
kanava 8 446,09375 MHz


aaliaanikohinasalpojen (CTCSS) taajuudet

1. 67.0 Hz
2. 71,9 Hz
3. 74,4 Hz
4. 77,0 Hz
5. 79,7 Hz
6. 82,5 Hz
7. 85,4 Hz
8. 88,5 Hz
9. 91,5 Hz
10. 94,8 Hz
11. 97,4 Hz
12. 100,0 Hz
13. 103,5 Hz
14. 107,2 Hz
15. 110,9 Hz
16. 114,8 Hz
17. 118,8 Hz
18. 123,0 Hz
19. 127,3 Hz
20. 131,8 Hz
21. 136,5 Hz
22. 141,3 Hz
23. 146,2 Hz
24. 151,4 Hz
25. 156,7 Hz
26. 162,2 Hz
27. 167,9 Hz
28. 173,8 Hz
29. 179,9 Hz
30. 186,2 Hz
31. 192,8 Hz
32. 203,5 Hz
33. 210,7 Hz
34. 218,1 Hz
35. 225,7 Hz
36. 233,6 Hz
37. 241,8 Hz
38. 250,3 Hz


KDR -taajuuksien käyttö on pääsääntöisesti kiellettyä Suomessa.
KDR "Kort Distance Radio" Frequencies in MHz
1 444.600
2 444.650
3 444.800
4 444.825
5 444.850
6 444.975

Muutamia filttereitä

Oheisella sivulla on muutamia koemielessä ajettuja filttereitä radioamatöörikäyttöön: 3.65MHz, 100MHz ja 144MHz. Akot on tehty Nuhertz Tecnologies, LLC:n filtterien laskentaohjelmilla Filter solutions , Filter Light sekä Filters Free .

Nämä ohjelmat pistävät kuolan valumaan suupielestä tottuneemmaltakin filtterien laskijalta.

Filters Free pystyy laskemaan 3. asteen filttereitä ja piirtämään niille kuvat.
Filters Light antaa mahdollisuuden vaihtaa komponenttien arvoja kuvassa ja piirrättää uudet käyrät
Filter Solution on lippulaiva, jolla onkin jo lippulaivan hinta ;(


Dipoliaksiooma: "Syöttöjohdon tulee olla käytetyn aallonpituuden vapaavalintaisen murto-osan mielivaltaisen kerrannaisen pituinen."

Kenttävoimakkuusmittari

Joskus tulee itse rakenneltua antenneita, joiden kuvia ei ole löydetty kirjoista eikä netistä. Näitä rakennellessa herää itselle monesti epäily siitä, että vekotin on lähinnä maailman paras keinokuorma, vaikka SWR-mittari näyttääkin monella desimaalilla, että asiat ovat kunnossa. Voihan käydä (kasittääkseni) niin, että SWR:n ilmaisema sovitus kertoo signaalin katoavan kokonaan horisonttiin, mutta tosiasiassa teho jääkin lämmittämään kaapelin päässä olevaa Ohmista vastusta.

Tällöin tarvittaisiin laitetta, jolla voisi mitata säteilytehoa antennin ulkopuolella. Hienointa olisi mitata tehoa jopa eri suunnissa. Hyvinkin säteilevä antenni on aika hyödytön, jos se lähettää kaiken signaalin Marsilaisten nautittavaksi.

OH5FAD on julkaissut sivuillaan yksinkertaisen mutta simppelin kytkennän tähän käyttöön. Suosittelen tutustumaan alkuperäiseen materiaaliin. Pistän tähän omalle sivulleni vain 'teaserin', kuten elokuva-ihmiset sanovat.

ptmusta at utu.fi