Tarvitsin purjeveneeseen aikoinaan kohtuullisen hyvän antennin sekä 70 cm että 2 m:lle. Mieluiten vielä kohtuullisen laajakaistaisena siten, että voisin käyttää toista sekä 70 cm amatööribändillä, että NMT450:llä. Toinen taas toimisi 2 M:llä ja meri-VHF:llä. Tietenkin 2 m antennia voi käyttää 70:lläkin, mutta kun tilaa oli... Yritin ensin saada pelkän tikun vireeseen käyttäen mastoa maana, mutta tulokset eivät rohkaisseet. Seuraavaksi yritin GP:tä vielä huonommin tuloksin. Koska GP:n paras suunta on hieman yläviisto, ja purjevene on aina kallellaan, ajattelin painaa GP:n viikset alas syöttäjohdon suuntaisiksi. Tulokset olivat onnettomat, kunnes pistin johdon päälle letkun, jonka alkuperäinen tarkoitus oli ainoastaan suojata koksia. Tulokset paranivat rajusti.

Toinen antenni on ensimmäisen johdannainen. Päättelin, että tikun paksuntaminen laajentaa kaistaa. Tätä en päässyt enää mittaamaan, mutta käytännössä se on kuitenkin toiminut hyvin.

Kannattaa suhtautua asiaan kriittisesti. Minulla kun ei ole koulupohjaa eikä kokemusta näissä antenniasioissa. Käyttämäni kalliin mittaripatterin antamat tuloksetkin olen saattanut tulkita väärin

Ohessa kaksi kokeilemaani antennimallia. Hätäisesti käsin piirrettynä ja skannattuna. Molemmat on pituuksiltaan mitoitettu 1/2-aalto-dipolin kaavoilla. Molemmissa on RG58 koksin päälle vedetty 6 mm PVC-bensaletku. Tämä letku on antennin toiminnan kannalta oleellinen. Ilman sitä antennia ei saa pirullakaan vireeseen; on melkein yhtä hankala, kuin tavallinen GP. Ekassa on tämän päälle teipattu kuoritusta sähkömiesten 2.5 neliön asennusjohdosta kolme karvaa, jotka on toisesta päästään tinattu koksin vaippaan. Koksin keskikarvaa on jatkettu samanlaisella johdolla.

Toisessa on johtimet korvattu 20 mm alumiiniputkella.

Runkorakenteet on tehty PVC-plokista sorvilla ja rakennelma peitetty teleskooppiongenvavasta sahatulla pätkällä.

Antennimallit on kokeiltu 2m ja 70cm:lla ja hyvin toimivat. Tosin impedansseista yms sähköisistä ominaisuuksista ei ole aavistustakaan.

Lisäys 181207 Joku muukin on pähkäillyt samanlaisia reittejä kanssani ja kehitellyt aika tavalla samankaltaisen antennin. Ei siis mitään uutta maan päällä. VE3VDC on kuitenkin tehnyt oman versionsa Amerikkalaisella tarkkuudella ja vielä mitannut tuloksetkin. Hyvin on toiminut.

Lähetä minulle meiliä, jos osaat kommentoida näistä jotain

ptmusta@utu.fi