Pinnankorkeusmittari

Uusien määräysten mukaan veneissä pitää olla säiliö septijätteelle. Jotta säiliötä voisi myös käyttää, on käyttäjän saatava vaivattomasti tietoonsa myös säiliön täyttöaste. Septisäiliön mittauksessa ongelmia on useita: mekaanisia toimitoja sisältävä mittari takertelee, anturien huolto on vaikeaa, monimutkaiset mittarit ovat epäluotettavia meriolosuhteissa, anturin asentaminen olemassaolevaan säiliöön on vaikeaa.

Kuvassa oleva pinnankorkeusmittari on lähes yksinkertaisin, mitä voi kuvitella. Sekä asennukseltaan, että ylläpidoltaan. Sen käyttö ei ole rajoittunut pelkästään septitankkiin.

Säiliöön työnnetty ohut putki yhdistetään T-kappaleella painemittariin ja pumppuun. Pumpuksi käy perämoottorin polttoaineensiirtopumppu 'kumipallo'. Pumpun tehtävänä on puhaltaa säiliössä oleva putki tyhjäksi. Painemittariksi käy kirkaasta muoviletkusta väännetty U-putki, jonne pistetään värillistä nestettä. Haluttaessa tietää pinnan korkeus säiliössä, puristellaan pumppua, jolloin pinnankorkeus U-putkessa muuttuu. Nestepinnan korkeus säiliössä saadaan U-putken pinnankorkeuksien erosta.

Järjestelmään saa myös hälyttimen, jos letkuun liittää esimerkiksi pesukoneesta irroitetun pintavahdin.
Mikään ei estä käyttämästä U-putken tilalla vaikka miten hienoadigitaalipainemittaria.

Putken saa tankkiin mukavasti, kun hitsaa tai juottaa RST-putkeen laipan. Porataan tankkiin vain sen kokoinen reikä, että putki tiukasti sopii paikalleen. Kiinnitys tapahtuu suttaamalla SIKA-massaa tankin ja laipan väliin.

Idea on vapaasti yksittäiskappaleina käytettävissä, mutta toivon että lähetät minulle viestin, mikäli käytät sitä hyväksesi. Jos esittelet laitetta jollekin muulle, toivon sinun kertovan hänelle myös linkin tälle sivulle.

Mikäli suunnittelet laitteen kaupallista valmistusta ja myyntiä, ota minuun yhteyttä.

email to PTMUSTA