Paalusolmu

Paalusolmu on yksi klassisista solmutyypeistä, jotka purjehtijan on pakko osata ollakseen laituriuskottava. Solmun tekoa on jostain syystä pidetty siksi vaikeana ja tärkeänä, että aina, kun otat narunpätkän käteesi, joku on neuvomassa, kuinka paalusolmu on tehtävä, jotta se tapahtuisi oikein (vrt. Pasianssi).
Partiossa käyneen pitää vielä osata hyräillä solmua tehdessää oikea mantra:
- "Metsässä on lampi ja lammen rannalla puu. Lammesta nousee käärme . . ."

Itse jouduin kilpailuun, jossa kossupullon omistajuus ratkaistiin sekuntikellon voimalla sillä, kuka tekee nopeimmin sokkona paalusolmun filtillä peitetyn jakkaran jalan ympärille. Olin sen verran loppupuolella jonossa, että ehdin mielessäni käymään läpi paalusolmun kolmiulotteisen rakenteen. Kilpailijoiden ajat olivat keskimäärin 1-2 minuutin luokkaa. Kun minun vuoroni tuli, otin köyden valmiiksi oikeaan asentoon käteeni, työnsin käteni filtin alle, nykäisin ja sanoin 'hep,hep' merkiksi suorituksen aloituksesta ja lopettamisesta. Kellokalle ei ollut vielä saanut kelloaan käyntiin, joten jouduin tekemään tempun uudestaan.

Koska lisää kossupulloja ei ole näköpiirissä, voin paljastaa tempun muillekin:



- 1. Tehdään naruun silmukka
- 2. Käännetään silmukka narun päälle
- 3. Vedetään narua silmukasta lenkiksi D. Tätä vaihetta nimitän paalusolmun siemeneksi, koska solmun voi valmistella tähän asti ennen puuhun kiipeämistä tai solmukilpailua. Tätä kutsutaan joskus myös heittosilmukaksi.
- 4. Työnnetään narun vapaa pää lenkin läpi. Naru voi kiertää vaikkapa tolpan T takaa.
- 5. Vedetään narusta kohdasta A niin, että lenkki D oikenee ja vetää narun kohdan X silmukan läpi (ei kuitenkaan narun päätä)
- 6. Kiristetään.
- 7. Kiitetään, pokataan ja juodaan kossut pois.
email to PTMUSTA