Idea: vahvistepala köliin

01d11m04
Monissa Ranskalaisissa purjeveneissä köli on turhan huterosti kiinnitetty Suomen kivikkoisia vesiä ajatellen. Karilleajossa pehmeä runko antaa periksi, jolloin miehistön välittömät vammat ovat pienempiä. Tämä ei kuitenkaan pakjoa lohduta paatin painuessa syvyyksiin. Optimi olisi iskua vaimentava kölin etureuna ja kova kiinnitys. Saman asian ajaa etureunastaan loiva köli, joka ei kuitenkaan ole nykymuodin mukainen.

Kuvassa on oma ajatus lisäkappaleesta, jolla saisi lisättyä veneen turvallisuutta. Tuon lisäpultin ei kaksinen tarvitsisi olla, koska siihen ei käytännössä kohdistu mitään voimia. Voi olla jopa parempi jättää pois, jos veneen pohja on kovin pehmeä. Sisäpuolelle pitää pistää ISO prikka.

Välipalan mallin saa tehtyä, kun ottaa ensin kölin irti. Painaa sitten veneen pohjaa vasten kipsillä täytetyn laatikon. Pohjan muoto jää kipsiin. Vastaavasti kölin yläpäästä otetaan valos. Fiksu tietenkin ottaa nämä valokset kerralla laskemalla köliä ensin 3 cm alas, rappaamalla välipalan muotoisen kappaleen ja laskemalla vielä sen verran, että saa valoksen pois. Vahvistuskappale kannattaa varmaan valaa raudasta.

Välipala sivulta

Välipala poikkileikkaus

email to PTMUSTA